Copyright 2018 ©
architects unfolding.
designed
by neli.
developed
by comfigure.
Αρχιτεκτονικό γραφείο Architects Unfolding – Κατασκευή κατοικίας, Ανακαίνιση διαμερίσματος, Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική μελέτη, Διακόσμηση, Σύγχρονη αρχιτεκτονική
προφίλ
Ελληνικά English

Μετατροπή καταστήματος σε κατοικία στον Καρέα

Ανακαίνιση

πίσω
 
01_Θέα από εσωτερική βεράντα προς καθιστικό.jpg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Έργο: Μετατροπή καταστήματος σε κατοικία στον Καρέα
Τύπος: Ανακαίνιση
Τοποθεσία: Καρέας, Αθήνα
Εμβαδόν: 110,00 μ2
Έτος: 2015

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κοντός

 

Η αυξημένη ανάγκη στέγασης στα αστικά κέντρα παράλληλα με το δραματικό κλείσιμο των καταστημάτων τα τελευταία έτη, οδήγησε στην μετατροπή καταστημάτων σε κατοικίες.  Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η μετατροπή της ισόγειας κατοικίας -με πατάρι-  στον Καρέα.

 

Η κατοικία στον Καρέα κατασκευάστηκε για να καλύψει  την επιθυμία των ιδιοκτητών να μετατρέψουν ένα κενό χώρο παλαιού καφενείου σε σπίτι. Το σπίτι που θα στεγάσει μια τετραμελή οικογένεια. Η βασική συνθετική αρχή είναι  το ελεύθερο ύψος του καθιστικού που φτάνει τα 5.00 μέτρα και το μεταλλικό πατάρι. Ένας ψηλοτάβανος μακρόστενος ισόγειος χώρος μετατρέπεται  σε ένα ευάερο καθιστικό, με μεγάλο ύψος και με θέα προς τον εξώστη του παταριού. Αυτή η αισθητική προσεγγίζει τα λοφτ (loft) των πρώην βιομηχανικών κτιρίων που μετατρέπονται σε κατοικίες, με ανοιχτή διαρρύθμιση. Η κουζίνα αποτελείται από μια γραμμική συστοιχία ερμαρίων, απολύτως ανοικτή προς το καθιστικό, ενώ η τραπεζαρία τοποθετείται μεταξύ των δύο, με ένα μακρόστενο κρυστάλλινο τραπέζι. Αυτό αποτελεί την καρδιά του σπιτιού και ο επισκέπτης  καθήμενος εκεί, έχει άμεση επαφή με όλους τους «κοινόχρηστους» χώρους.

 

Όσον αφορά το πρόγραμμα, η κατοικία διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα: στο ισόγειο συναντάμε τον ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας. Στο πίσω μέρος του κτιρίου βρίσκεται το μάστερ υπνοδωμάτιο, το λουτρό του και μια μικρή αποθήκη. Μια μεταλλική σκάλα οδηγεί στην βεράντα του παταριού. Στο πατάρι διαμορφώνονται  τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια και το λουτρό που τα εξυπηρετεί.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κυρίως μέταλλο και ξύλο. Το δάπεδο του παταριού είναι μια μεταλλική εμφανής κατασκευή, με κοιλοδοκούς και τραπεζοειδή λαμαρίνα, παραπέμποντας και πάλι σε βιομηχανικό κτίριο. Η κουζίνα είναι ένας συνδυασμός ξύλου και πατητής τσιμεντοκονίας, όπως αντίστοιχα και το μάστερ λουτρό.