Copyright 2017 ©
architects unfolding.
designed
by neli.
developed
by comfigure.
Αρχιτεκτονικό γραφείο Architects Unfolding – Κατασκευή κατοικίας, Ανακαίνιση διαμερίσματος, Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική μελέτη, Διακόσμηση, Σύγχρονη αρχιτεκτονική
προφίλ
Ελληνικά English
πίσω
 
view of facade_1.jpg
1
2
3
4
5
6
7
8
Έργο: Μελέτη και διαμόρφωση κομμωτηρίου στην Αγία Παρασκευή
Τύπος: Μελέτη και διαμόρφωση χώρου
Τοποθεσία: Αγία Παρασκευή
Εμβαδόν: 32.00 μ2
Έτος: 2009

Φωτογραφίες: Στάθης Μαμαλάκης


Το κομμωτήριο βρίσκεται σε υπάρχον εμπορικό κέντρο και η επέμβαση του αρχιτεκτονικού μας γραφείου έγινε σε επίπεδο εσωτερικής διαρρύθμισης χώρου. Το κατάστημα αποτέλεσε μία σχεδιαστική πρόκληση, καθώς οι προγραμματικές του απαιτήσεις ήταν υψηλές και έπρεπε να περιοριστούν σε επιφάνεια 32,00 τετραγωνικών μέτρων. Σε δεύτερο επίπεδο, ο πελάτης ζήτησε την δημιουργία ενός χώρου που δεν θα θύμιζε την πραγματική του χρήση. Δηλαδή ένα κομμωτήριο που θα προσομοίαζε έναν χώρο spa.


Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του χώρου είναι το εξής:


- Χώρο υποδοχής

- Πάγκο για πρόσβαση στο διαδίκτυο

- Χώρο αναμονής (καθιστικό)

- Λουτήρες με καθίσματα massage

- Κύριο χώρος κτενισμάτων/ καθρέπτης

- Λουτρό


Με γραμμική διάταξη και ενιαία αντιμετώπιση του χώρου, έγινε εφικτή η προσαρμογή της μελέτης στις ανάγκες του κομμωτηρίου. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου δημιουργήθηκε συστοιχία των χώρων υποδοχής, πάγκου internet και χώρου αναμονής. Στην δεξιά πλευρά και κατά μήκος του τοίχου, τοποθετήθηκε ολόσωμος καθρέπτης με πλαϊνό κρυφό φωτισμό.


Στο βάθος του χώρου, και με την βοήθεια ενός χαμηλού τοιχίου και κρεμαστού ημιδιάφανου πάνελ,  διαχωρίστηκε ο χώρος των λουτήρων από το υπόλοιπο κατάστημα. Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να δοθεί ένας τόνος ιδιωτικότητας στον συγκεκριμένο χώρο, κάνοντας ανέφικτη την οπτική επαφή των περαστικών με τις καρέκλες massage.


Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φυσικά με κύριο στόχο να επιτευχθεί αίσθηση ηρεμίας και απλότητας στον χώρο: ταπετσαρία από φυσική ψάθα bamboo, δρύινα έπιπλα σε σύγχρονες λιτές γραμμές, δάπεδο που προσομοιάζει ξύλο. Η χρωματική παλέτα περιορίστηκε σε γήινες αποχρώσεις και η μόνη έντονη πινελιά στον χώρο απαντάται στα πολύχρωμα υφάσματα του καθιστικού.


Η μελέτη και επίβλεψη της εσωτερικής διαρρύθμισης του χώρου του κομμωτηρίου έγινε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αποτελούσε έναν επαγγελματικό χώρο που έπρεπε άμεσα να βρει στέγη. Οι τελευταίες διακοσμητικές πινελιές έδωσαν ακόμη μία ώθηση στην βασική κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του χώρου. Μία σύγχρονη ματιά στην λιτή αλλά ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου.