Copyright 2024 ©
architects unfolding.
designed
by neli.
developed
by comfigure.
Αρχιτεκτονικό γραφείο Architects Unfolding – Κατασκευή κατοικίας, Ανακαίνιση διαμερίσματος, Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική μελέτη, Διακόσμηση, Σύγχρονη αρχιτεκτονική
προφίλ
Ελληνικά English

Μελέτη και κατασκευή κομμωτηρίου στην Αγία Παρασκευή

Μελέτη και κατασκευή

πίσω
 
a_general view.jpg
1
2
3
4
Έργο: Μελέτη και κατασκευή κομμωτηρίου στην Αγία Παρασκευή
Τύπος: Μελέτη και κατασκευή
Τοποθεσία: Αγία Παρασκευή, Αθήνα
Εμβαδόν: 55 μ2
Έτος: 2012

Φωτογραφίες: Στάθης Μαμαλάκης

 

Η διαμόρφωση κομμωτηρίου στην Αγία Παρασκευή αποτέλεσε μία σημαντική πρόκληση, καθώς τα χρονικά και οικονομικά όρια ήταν πολύ συγκεκριμένα και έπρεπε να ακολουθηθούν με ακρίβεια. Το κτιριολογικό πρόγραμμα που έθεσε ο ιδιοκτήτης δεν ήταν απλά η δημιουργία ενός λειτουργικού εργασιακού χώρου, αλλά ενός χώρου που θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και θα ακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής στον τομέα του. Τα νέα χρώματα και οι τεχνολογίες στον χώρο του hair styling συντέλεσαν στην διαμόρφωση της κεντρικής ιδέας και στην επιλογή των υλικών.


Ο νέος χώρος αποτελεί ‘εργαστήριο’ κομμωτικής και αυτή η ιδέα ώθησε την αρχιτεκτονική μελέτη να προσδώσει μία βιομηχανική αισθητική στον χώρο. Έτσι το αρχικό κατάστημα με την χαμηλή οροφή έδωσε την θέση του σε ένα νέο χώρο συνολικού ύψους 4,20 μέτρων. Ο χώρος δεν καλύπτεται από ψευδοροφές, αντίθετα αφήνει εμφανές το μπετόν της πλάκας οροφής, και αποτελεί το πρωταρχικό βιομηχανικό στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε. Από αυτήν την οροφή κρέμονται σε απόλυτη συστοιχία τα γραμμικά μαύρα φωτιστικά, καθώς και το σύστημα εξαερισμού.


Το δάπεδο έχει καλυφθεί από γκρι-δαμασκηνί τσιμεντοκονία και αποτελεί μία ενιαία βάση για όλους τους επιμέρους χώρους του κομμωτηρίου: τον χώρο αναμονής, τον κύριο χώρο εργασίας και τον χώρο λουσίματος. Κατά μήκος του κύριου χώρου εργασίας υπάρχει ένας συνεχόμενος πάγκος και εκεί βρίσκονται οι 4 καθρέπτες εργασίας. Στον τοίχο αυτό διακρίνονται φωτεινές σχισμές ανάμεσα από τους καθρέπτες και έτσι δίνεται ακόμη περισσότερη έμφαση στο μεγάλο ύψος του χώρου. Εκτός από τα γυμνά υλικά της τσιμεντοκονίας και του εμφανούς μπετού στην οροφή, την αισθητική αυτή ακολουθούν και όλα τα έπιπλα του χώρου που είναι κατασκευασμένα από μοριοσανίδα OSB (με εμφανή ρινίσματα ξύλου) και απλό άβαφο μέταλλο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τοίχο πίσω από την reception, που καλύπτεται από εμφανή και αυθεντικά παλαιά τούβλα (γνωστά και ως ωμόπλινθοι).


Γενικότερα, η διαμόρφωση του κομμωτηρίου βασίστηκε στην ‘ανοιχτότητα’ (open plan), στην έμφαση του μεγάλου ύψους και στην χρήση απλών βιομηχανικών υλικών.