Copyright 2024 ©
architects unfolding.
designed
by neli.
developed
by comfigure.
Αρχιτεκτονικό γραφείο Architects Unfolding – Κατασκευή κατοικίας, Ανακαίνιση διαμερίσματος, Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική μελέτη, Διακόσμηση, Σύγχρονη αρχιτεκτονική
προφίλ
Ελληνικά English

Ανακαίνιση διαμερίσματος στους Αμπελόκηπους

Μελέτη και Επίβλεψη κατασκευής

πίσω
 
01_Ανακαίνιση_κουζίνας_αμπελόκηποι.jpg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Έργο: Ανακαίνιση διαμερίσματος στους Αμπελόκηπους
Τύπος: Μελέτη και Επίβλεψη κατασκευής
Τοποθεσία: Αμπελόκηποι, Αθήνα
Εμβαδόν: 80,00 μ2
Έτος: 2014

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κοντός

 

Η ανακαίνιση διαμερίσματος στους Αμπελόκηπους αποτελεί ακόμη μια μετατροπή ενός παλαιού διαμερίσματος της δεκαετίας του ’70 σε μια σύγχρονη κατοικία, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της. Η ανακαίνιση διαμερίσματος βασίστηκε στο κτιριολογικό πρόγραμμα των ιδιοκτητών, μιας τετραμελούς οικογένειας. Βασική αρχή της αρχιτεκτονικής λύσης ήταν η ενοποίηση των χώρων καθιστικού, τραπεζαρίας & κουζίνας, δίνοντας μιαν ανάσα στον χώρο και επιτρέποντας να περάσει βαθύτερα το φυσικό φως. Καθώς το διαμέρισμα βρίσκεται πάνω στον άξονα βορρά/νότου, επί της ουσίας ο μόνος χώρος που δέχεται άπλετο φυσικό φως είναι το υπνοδωμάτιο γονέων. Το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο των παίδων έχουν θέας προς τον δρόμο και έχουν βορεινό φως.


Η ανακαίνιση διαμερίσματος επέτρεψε στους παλαιούς πολύσπαστους χώρους, όπως πχ. το χωλλ, να απελευθερωθούν δίνοντας χώρο στην τραπεζαρία, την κουζίνα και το καθιστικό. Το λουτρό μετατράπηκε ολικά σε ένα σύγχρονο χώρο υγιεινής, με πάγκο και τοιχοποιία από πατητή τσιμεντοκονία και έναν νέο χώρο ντουζιέρας.


Οι λιτές γραμμές σε όλα τα δωμάτια βοηθούν στην καθαρότητα των χώρων και στο ελεύθερο πέρασμα από τον ένα στον άλλο.

 

Το δάπεδο έχει επιστρωθεί με μεγάλα γρανιτοπλακίδια (διάστασης 60Χ120 εκ.) σε όλους τους χώρους, ενισχύοντας παραπάνω την ιδέα της ενοποίησης και της καθαρότητας.


Οι αποχρώσεις των επιφανειών κινούνται σε θερμό και ψυχρό γκρι, λευκό και μαύρο με ελάχιστες πινελιές πολύ ζωντανών χρωμάτων (όπως πχ. η κόκκινη πατητή τσιμεντοκονία στον τοίχο κουζίνας).


Στην ανακαίνιση διαμερίσματος ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επιλογή των φωτιστικών σωμάτων (μελέτη φωτισμού).


Στην κουζίνα, για παράδειγμα, έχουμε τέσσερις διαφορετικές πηγές φωτισμού: από το χωνευτό γραμμικό φωτιστικό γενικού φωτισμού στην ψευδοροφή, μέχρι τα κρεμαστά φωτιστικά από πραγματικό μπετόν που δίνουν σημειακό φως στην νησίδα – πάσο.


Διακριτικά σημειακά σποτ οροφής ορίζουν την πορεία στον διάδρομο ενώ υπάρχουν στοιχεία κρυφού φωτισμού σε διάφορα σημεία του διαμερίσματος (πχ πάνω από το κρεβάτι των γονέων ή κατά μήκος του τοίχου καθιστικού-τραπεζαρίας).


Εξαιρετικό επίκεντρο στην ανακαίνιση διαμερίσματος  αποτελούν τα κρεμαστά γυάλινα (από φυσητό γυαλί) μαύρα φωτιστικά της τραπεζαρίας, καθώς καταλαμβάνουν τον χώρο περισσότερο σαν έργα τέχνης παρά σαν φωτιστικά στοιχεία.


Τα ψιλόλιγνα θερμαντικά σώματα σε σκούρα γκρι απόχρωση αποτελούν απόδειξη πως τα καλοριφέρ μπορούν να προσθέτουν στην αισθητική ενός χώρου και όχι να την υποβαθμίζουν.


Στην συγκεκριμένη ανακαίνιση, τα χρώματα, τα υλικά και το φως βρίσκονται σε μια λιτή ισορροπία, μακριά από υπερβολές και με ελάχιστες πινελιές χρωματικής ζωντάνιας.