Copyright 2024 ©
architects unfolding.
designed
by neli.
developed
by comfigure.
Αρχιτεκτονικό γραφείο Architects Unfolding – Κατασκευή κατοικίας, Ανακαίνιση διαμερίσματος, Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική μελέτη, Διακόσμηση, Σύγχρονη αρχιτεκτονική
προφίλ
Ελληνικά English

Μελέτη και κατασκευή τουριστικής κατοικίας στην Κεφαλονιά

Μελέτη και κατασκευή

πίσω
 
01_infinity pool_skala_kefalonia.jpg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Έργο: Μελέτη και κατασκευή τουριστικής κατοικίας στην Κεφαλονιά
Τύπος: Μελέτη και κατασκευή
Τοποθεσία: Σκάλα Κεφαλονιάς
Εμβαδόν: 100,00 τ.μ.
Έτος: 2016

Εξωτερική φωτογράφιση:

Νικηφόρος Σταμένης

Εσωτερική φωτογράφιση:

Παναγής Καβαλιεράτος

 

Η συγκεκριμένη τουριστική κατοικία στην Κεφαλονιά είναι η πρώτη εκ των δύο τουριστικών κατοικιών υπό ανέγερση. Η κατασκευή της κατοικίας 1 θα ακολουθήσει την επόμενη χρονιά. Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου πόλης και έχει επιφάνεια 7 στρεμμάτων. Βρίσκεται στην περιοχή Σκάλα της Κεφαλονιάς και είναι ένα επικλινές οικόπεδο, με απρόσκοπτη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος.

 

Η τουριστική κατοικία 2 είναι η πρώτη που κατασκευάζεται εκ των δύο. Οι προγραμματικές απαιτήσεις του πελάτη όρισαν μια κατοικία που θα φιλοξενεί κυρίως ένα ζευγάρι και θα αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για διακοπές και ξεκούραση. Η πισίνα με υπερχείλιση στην άκρη του περιβάλλοντα χώρου συνιστά το ιδανικό σημείο θέασης και απόλαυσης του τοπίου.

 

Το κτίριο αποτελείται από δύο βασικούς όγκους: τον κύριο κτιριακό όγκο που εμπεριέχει ενιαίο καθιστικό – κουζίνα-τραπεζαρία, το λουτρό αλλά και ένα ανοικτό πατάρι ως δεύτερο υπνοδωμάτιο. Ο μικρότερος όγκος αποτελεί το μάστερ υπνοδωμάτιο.

 

Οι έντονοι πολεοδομικοί περιορισμοί στην Κεφαλονιά όρισαν την ασύμμετρη δίριχτη στέγη του βασικού κτιριακού όγκου. Η στέγη ξεκινάει από το χαμηλότερο  ύψος των 3,20 μέτρων και καταλήγει στο ψηλότερο σημείο των  6,50 μέτρων. Η αρχιτεκτονική σύνθεση του χώρου δημιουργεί ένα πατάρι (ανοιχτός εξώστης), από το οποίο φαίνεται το καθιστικό και η τραπεζαρία, δίνοντας έτσι μια αίσθηση ανοιχτού ενιαίου χώρου. Το μάστερ υπνοδωμάτιο αποτελείται από συμμετρική δίριχτη στέγη με εγκιβωτισμένη κεραμοσκεπή, αφήνοντας εμφανή τα ξύλα της οροφής. Και οι δύο οροφές των κτιριακών όγκων είναι ξύλινες, με εμφανείς δοκούς, βαμμένες σε λευκό χρώμα.

 

Τα υλικά σε όλους τους χώρους της τουριστικής κατοικίας είναι ήπια και λιτά, χωρίς έντονες αντιθέσεις, αλλά δίνοντας μια αίσθηση ηρεμίας και αρχιτεκτονικής συνέχειας. Το δάπεδο στο εσωτερικό της τουριστικής  κατοικίας είναι επιστρωμένο με γρανιτοπλακίδια μεγάλης διάστασης σε ανοιχτή γκρι απόχρωση,  σε όλους τους χώρους του ισογείου. Το ίδιο γρανιτοπλακίδιο έχει επαναληφθεί και σε τμήμα του εξωτερικού χώρου. Το δάπεδο στο πατάρι είναι ξύλινο σε ποιότητα δρυς.  Όλα τα έπιπλα είναι συνδυασμός λευκής λάκας και ξύλου δρυς σε λιτές μοντέρνες γραμμές. Τα υφάσματα είναι όλα σε λευκές αποχρώσεις με γκρι πρόσθετες πινελιές από μαξιλάρια και διακοσμητικά στοιχεία.

 

Ο περιβάλλον χώρος της τουριστικής κατοικίας 2 αποτελείται από τρεις διαφορετικές περιοχές: την περιοχή του ξύλινου ντεκ που περιβάλλει την πισίνα με υπερχείλιση, την επιστρωμένη με γρανιτοπλακίδια περιοχή της πέργκολας, που παρέχει σκίαση τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Και τέλος τον μεσογειακό βραχόκηπο, στην πίσω πλευρά της τουριστικής κατοικίας, που αναδεικνύει την ξηροφυτική βλάστηση, καθώς και τους βράχους της περιοχής. Η περιοχή είναι έντονα βραχώδεις και τα πετρώματα του ίδιου οικοπέδου έχουν χρησιμοποιηθεί για να κατασκευασθούν τα πέτρινα τοιχία που περιστοιχίζουν τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και την πέτρινη βοηθητική αποθήκη της αυλής. Τέλος, σε συνέχεια του ξύλινου ντεκ και στην συμβολή του με τον βραχόκηπο, υπάρχει ένα εξωτερικό ντους με όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία μιας τέτοιας κατασκευής.

 

Η τουριστική κατοικία 2 βρίσκεται όλη σε ένα επίπεδο (εκτός από το ανοιχτό πατάρι), καθιστώντας έτσι εύκολη την κίνηση των φιλοξενούμενων μεταξύ της κατοικίας και του εξωτερικού της χώρου.

 

Η κατασκευή της τουριστικής κατοικίας έγινε με τα πιο σύγχρονα υλικά και μεθόδους. Η Κεφαλονιά, γνωστή ως έντονα σεισμογενής  περιοχή επέβαλλε την σωστή προσέγγιση της κατασκευής. Έτσι αποφασίστηκε η χρήση σύμμεικτων στατικών υλικών, τοποθετώντας μια βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ ο στατικός φορέας αποτελείται από ξύλινη κατασκευή. Πυκνές ξύλινες κολώνες και δοκάρια αποτελούν τον βασικό φορέα. Μέσα και έξω από αυτά τοποθετήθηκαν φύλλα OSB με τις σωστές στατικές προδιαγραφές. Τα κενά μεταξύ των κολώνων γεμίστηκαν με φύλλα πετροβάμβακα για θερμομόνωση και ηχομόνωση, ενώ όλη η κατοικία εγκιβωτίστηκε με θερμοπρόσοψη εξηλασμένης πολυστερίνης. Η κατοικία είναι εξαιρετικά θερμομονωμένη. Η στέγη αποτελείται από γκρι κεραμοσκεπή, με ξύλινα στοιχεία στήριξης και υψηλά ποσοστά θερμομόνωσης. Τα κουφώματα είναι αλουμινίου με θερμοδιακοπή και ενεργειακά κρύσταλλα, ενώ το εσωτερικό επενδύθηκε πλήρως με γυψοσανίδες. Εκτός της ξύλινης οροφής που επιλέχθηκε να είναι εμφανής για αρχιτεκτονικούς λόγους.

 

Από μηχανολογικής άποψης, η τουριστική κατοικία ψύχεται με σύστημα fancoil, ενώ υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες, προσεγμένα τοποθετημένοι στον περιβάλλοντα χώρο, για παροχή ζεστού νερού χρήσης. Τέλος, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και οικολογίας, υπάρχουν δεξαμενές που αποθηκεύουν το νερό της βροχής, το οποίο χρησιμοποιείται για το πότισμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.