Copyright 2017 ©
architects unfolding.
designed
by neli.
developed
by comfigure.
Αρχιτεκτονικό γραφείο Architects Unfolding – Κατασκευή κατοικίας, Ανακαίνιση διαμερίσματος, Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική μελέτη, Διακόσμηση, Σύγχρονη αρχιτεκτονική
προφίλ
Ελληνικά English
πίσω
 
view from entrance.jpg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Έργο: Ανακαίνιση διαμερίσματος στον Χολαργό
Τύπος: Ριζική ανακαίνιση
Τοποθεσία: Χολαργός
Εμβαδόν: 105,00 μ2
Έτος: 2011

Το αρχιτεκτονικό μας γραφείο ανέλαβε την μελέτη και κατασκευή της ανακαίνισης διαμερίσματος στον Χολαργό, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011. Το υπάρχον διαμέρισμα θύμιζε την τυπική διάταξη των Αθηναϊκών διαμερισμάτων του 1980. Η είσοδος της κατοικίας βρισκόταν στον χώρο του καθιστικού, η κουζίνα αποτελούσε ξεχωριστό δωμάτιο και ένας μακρόστενος διάδρομος οδηγούσε στα υπνοδωμάτια την τουαλέτα και το wc. Χρειάστηκε μία σύγχρονη αρχιτεκτονική λύση για την νέα πρόταση της διαρρύθμισης του εσωτερικού χώρου του διαμερίσματος. Οι προγραμματικές απαιτήσεις του πελάτη οδήγησαν σε μία αρχιτεκτονική προσέγγιση όπου η κουζίνα επανέρχεται στο προσκήνιο, υποδεχόμενη τον επισκέπτη στον χώρο. Η ανακαίνιση του διαμερίσματος το μεταμορφώνει σε εξωστρεφή στους πιο ‘κοινόχρηστούς’ χώρους διατηρώντας την ιδιωτικότητα των υπνοδωματίων. Έτσι, μία συρόμενη πόρτα απομονώνει, όταν χρειάζεται, την κουζίνα-καθιστικό-τραπεζαρία από την υπόλοιπη κατοικία.


Η ανακαίνιση της κουζίνας έχει σαν αποτέλεσμα να ενοποιηθεί με το καθιστικό και την τραπεζαρία, ενώ καλείται να παίξει ρόλο ‘οικοδέσποινας’ για τον επισκέπτη, δημιουργώντας έναν μεγάλο πάγκο τσιμεντοκονίας στο κεντρικότερο σημείο του χώρου. Στην ανακαίνιση του διαμερίσματος, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούν μία έντονη παλέτα υφών και χρωμάτων, αντιφατικά -αρκετές φορές- μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το υπάρχον ξύλινο δάπεδο από ιρόκο διατηρείται και συνδυάζεται με ένα απόλυτα ουδέτερο γκρι δάπεδο. Το γκρι δάπεδο ξεκινά την πορεία του από την κουζίνα και απλώνεται στον διάδρομο και τις τουαλέτες. Το υπάρχον επιβλητικό μαρμάρινο τζάκι παραμένει ως έχει, με την διαφορά ότι περιβάλλεται πλέον από 3 σειρές απλών σύγχρονων ραφιών εκατέρωθεν αυτού και μία νέα μοντέρνα ταπετσαρία. Τα περισσότερα υπάρχοντα κλασσικά έπιπλα διατηρούνται, πλην όμως βάφονται με λάκα σε έντονα χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν μία τελείως διαφορετική υπόσταση σε σχέση με πριν, περνώντας έτσι σε μία vintage αισθητική και διάθεση.


Τέλος τα λουτρά ανακαινίζονται ριζικά, διατηρώντας την θέση τους αλλά όχι τα υλικά τους. Το βασικό λουτρό της κατοικίας ντύνεται με ένα ολόλευκο επισμαλτωμένο τούβλο, σε συνδυασμό με επιφάνειες γυαλισμένης γκρι τσιμεντοκονίας. Το έπιπλο του μπάνιου έρχεται σε αντίθεση, καθώς επενδύεται με πράσινη λάκα και η επιφάνεια του πάγκου με ασπρόμαυρο πιτσιλωτό Corian (σύγχρονο υλικό επικάλυψης). Παράλληλα στο wc επιλέγεται η αισθητική των παλαιών λουτρών της δεκαετίας του ‘50, καθώς όλες οι επιφάνειες τοίχου χρωματίζονται με έντονη ‘βεραμάν’ λαδομπογιά.


Η ανακαίνιση του διαμερίσματος στον Χολαργό αποτέλεσε μία σημαντική εμπειρία καθώς συνδύασε τον επανασχεδιασμό ενός χώρου με νέες και πρωτοπόρες αρχιτεκτονικές παρεμβολές σε συνδυασμό με την χρήση υπαρχόντων υλικών και υφών. Πολλές από τις παραδοχές να κρατηθούν στοιχεία του χώρου που προϋπήρχαν, ήταν μία δύσκολη και άκρως δημιουργική ευκαιρία μετατροπών, εκμοντερνισμού υλικών, επαναχρωματισμού επίπλων, κλπ. Η εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων αποτελεί πάντα για τους αρχιτέκτονες πηγή έμπνευσης, καθώς συμβάλλει στην διατήρηση της μνήμης αγαπημένων αντικειμένων αλλά και αρχιτεκτονικών στοιχείων, δίνοντας τους ένα νέο περίβλημα που αρμόζει στο ‘σήμερα’.