Copyright 2017 ©
architects unfolding.
designed
by neli.
developed
by comfigure.
Αρχιτεκτονικό γραφείο Architects Unfolding – Κατασκευή κατοικίας, Ανακαίνιση διαμερίσματος, Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική μελέτη, Διακόσμηση, Σύγχρονη αρχιτεκτονική
προφίλ
Ελληνικά English
πίσω
 
1_staircase.jpg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Έργο: Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Άνω Κυψέλη
Τύπος: Ριζική ανακαίνιση
Τοποθεσία: Άνω Κυψέλη, Αθήνα
Εμβαδόν: 100 μ2
Έτος: 2012

Φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης

 

Το αρχιτεκτονικό μας γραφείο ανέλαβε την ανακαίνιση του διαμερίσματος στην Άνω Κυψέλη τον Σεπτέμβριο του 2012. H κατασκευή είχε διάρκεια δυόμιση μηνών. Η ανακαίνιση έγινε με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του άνω ορόφου (7ος όροφος). Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αποτελεί μεζονέτα 6ου και 7ου ορόφου, με αποκλειστική χρήση ενός μεγάλου τμήματος της ταράτσας.


Η κατοικία αποτελείται από 2 επίπεδα. Στον 6ο όροφο βρίσκεται η κύρια είσοδος που οδηγεί απευθείας στον ενιαίο χώρο καθιστικού-κουζίνας-τραπεζαρίας. Έναντι της εισόδου υπάρχει σκάλα που οδηγεί στον 7ο όροφο. Η μοναδική επέμβαση του αρχιτεκτονικού μας γραφείου στο επίπεδο 6, ήταν η πλήρης αντικατάσταση της παλιάς ξύλινης σκάλας, με μία νέα μεταλλική, αφαιρετικής αισθητικής.


Η συνολική και πλήρης ανακαίνιση του χώρου έγινε στο επίπεδο 7. Εκεί το υπνοδωμάτιο, το λουτρό και η ταράτσα με θέα το αστικό τοπίο της Αθήνας, μετατράπηκαν σε έναν νέο χώρο με καθαρές σχεδιαστικές γραμμές και αφαιρετική προσέγγιση.


Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει στην κάτοψη, η υπάρχουσα συνεχής τζαμαρία του χώρου διατηρείται και επεκτείνεται με την δημιουργία ενός νέου ευρύχωρου λουτρού. Η ξύλινη εμφανής οροφή επίσης διατηρείται και απλώς αλλάζει χρωματικά από το φυσικό ξύλο σε σκούρα γκρι απόχρωση. Ο χώρος του υπνοδωματίου επαναπροσδιορίζεται: το παλιό μικρό λουτρό τοποθετείται εκτός βασικού όγκου και δίνεται χώρος σε μία νέα μεταλλική σκάλα. Μία νέα ευρύχωρη εντοιχισμένη ντουλάπα έρχεται να συνεχίσει την νοητή γραμμή της σκάλας, διατηρώντας τον υπόλοιπο χώρο καθαρό, χωρίς σπασίματα και άκομψες γωνίες. Η χρήση πατητής έγχρωμης τσιμεντοκονίας ως προσκέφαλο στο διπλό κρεββάτι δημιουργεί ένα σαφές όριο στο χώρο.


Το νέο λουτρό, με διπλάσια επιφάνεια σε σχέση με το παλαιό λουτρό, αποτελεί ένα γραμμικό χώρο με δύο μακρόστενους τοίχους. Ο ένας τοίχος εμπεριέχει όλες τις λειτουργίες του λουτρού (εντοιχισμένη μπαταρία νιπτήρα, κρεμαστός νιπτήρας-έπιπλο κρεμαστή λεκάνη, εντοιχισμένο καζανάκι, κώδωνας ντους και τζετ εντοιχισμού). Ο απέναντι τοίχος αποτελείται από ένα μεγάλο κούφωμα (διαστάσεων 3.60 Χ 2.00 μέτρα) με θέα όλη την πόλη της Αθήνας. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν έγχρωμη (γκρι) πατητή τσιμεντοκονία στους δύο τοίχους και σκούρα γκρι γρανιτοπλακίδια, πολύ μεγάλης διάστασης (150 Χ 75 εκατοστά) σε δάπεδο και μικρό τοίχο. Όλα τα είδη εντοιχισμού (εκτός των πορσελάνινων) έχουν επιλεγεί σε μαύρο χρώμα.


Η κατασκευή περιελάμβανε και λειτουργικές εκτός από αισθητικές επεμβάσεις. Ένα νέο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης χρειάστηκε να αντικατασταθεί και μία σειρά νέων θερμαντικών σωμάτων στο επίπεδο 7. Η ταράτσα ‘έπρεπε να μονωθεί εκ νέου, καθώς η παλαιά δημιουργούσε προβλήματα υγρασίας. Η υπάρχουσα οροφή με κεραμίδια αποσυναρμολογήθηκε και νέα θερμομόνωση τοποθετήθηκε σε αυτήν. Το νέο κούφωμα του μπάνιου είναι συνθετικό με θερμοδιακοπή και ενεργειακά κρύσταλλα.


Η τελευταία επέμβαση του χώρου -στα πλαίσια της ανακαίνισης- έχει πραγματοποιηθεί στην ταράτσα (δώμα) αποκλειστικής  χρήσης. Ο χώρος σε σχήμα «Γ» αγκαλιάζει το υπνοδωμάτιο και έχει απεριόριστη θέα προς την Πάρνηθα, τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας. Το παλιό δάπεδο με πλάκες Καρύστου αντικαταστάθηκε από σκούρα γκρι γρανιτοπλακίδια (τα ίδια με το δάπεδο και τοίχο λουτρού). Αυτά ενισχύουν την συνέχεια του χώρου και δίνουν την αίσθηση μιας ακόμη μεγαλύτερης ταράτσας. Τέλος μία σημαντική επέμβαση στον ανοιχτό χώρο αποτέλεσε η δημιουργία ενός πάγκου για μπάρμπεκιου, με εξοπλισμό κουζίνας. Όλος ο πάγκος κατασκευάστηκε από έγχρωμη πατητή τσιμεντοκονία, την ίδια ποιότητα με αυτή που χρησιμοποιήθηκε σε υπνοδωμάτιο και λουτρό. Το περιμετρικό στηθαίο του δαπέδου, καλύφθηκε από το ίδιο υλικό και πάνω σε αυτό προσαρμόστηκαν χωνευτά σποτάκια led, αναδεικνύοντας την περιμετρική φύτευση δέντρων στην ταράτσα. Ο χώρος αποτελεί ιδανικό τόπο συνάντησης για τους καλεσμένους του ιδιοκτήτη, για φαγητό ή ποτό. Η άπλετη θέα, η χαλαρωτική ατμόσφαιρα και η απλότητα των υλικών δημιουργούν ένα ήσυχο και φιλόξενο χώρο.